Local

Restaurant Lumiere

Printează

Restaurantul Lumiere este un restaurant cu specific italian, fiind situat in centrul vechi al orasului Baia Mare.

Baia Mare este atestat documetar la 1329 sub numele de Civitas Rivuli Dominarum (Cetatea Raul Doamnelor), cu numele de Baia (mina) in 1564, iar incepand din 1585 poarta denumirea actuala. Denumirea localitatii evidentiaza dezvoltarea ei in stransa legatura cu exploatarile de metale pretioase din regiune. Baia Mare s-a afirmat si ca un insemnat centru mestesugaresc de prelucrare a metalelor pretioase, bucurandu-se de mare faima in evul mijlociu. Populatia sa a luat parte la luptele antifeudale, mai ales impotriva stapanirii habsburgice, cand au atacat au autoritatile orasului (1703), sub conducerea lui Pintea Viteazu, erou legendar.

Constructia de fata face parte din ansamblul ce formeaza Piata Libertatii – Circulus Flori – compusa din case din piatra din secolele XV – XVIII ce s-au contruit ca o consecinta a configuratiei urbane si a planimetriei traditionale a cladirilor din Evul mediu si Renastere.

Prima mentionare a cladirii apare in 1607, proprietate a aurarului Andreas. In anul 1688, este mentionata o „domus lapideo II Ordini”. La sfarsitul secolului al XVIII-lea devine proprietatea familiei Haracsek, frabicant de bauturi spirtoase.

Pe parcurs a avut numerosi proprietari si chiriasi care au adus modificari repetate spatiului.

Aspectul actual este urmare a actiunii de punere in valoare a cladirii – momument de arhitevctura – prin revenirea la forma traditionala, inlaturand interventiile contemporane inadecvate si folosind materiale intr-o maniera menita sa fie in acord cu partea veche.

Plata cu cardul: Da

Luni Marți Miercuri Joi Vineri Sâmbătă Duminică
8:00 am - 11:00 pm 8:00 am - 11:00 pm 8:00 am - 11:00 pm 8:00 am - 11:00 pm 8:00 am - 11:00 pm 8:00 am - 11:00 pm 8:00 am - 11:00 pm
  • Adresă str. Piata Libertatii nr. 3